Grauwe Vliegenvanger Nestkast

Grauwe vliegenvanger (2)Grauwe Vliegenvanger nestkast.

Dit nestkastje is, net als de merelnestkast een open model. Echter het nestkastje voor de Grauwe Vliegenvanger heeft een grotere invliegopening. De nestkast is van goede kwaliteit en aan de buitenzijde twee keer gebeitst met beits op waterbasis. Vanzelfsprekend is het broedkast gedeelte blank en onbehandeld hout. Het dak is afgewerkt met dakleer met leislag.

 

 

 

Grauwe vliegenvanger (1)

Dit nestkastje kost 14,50 en is te bestellen via het contactformulier.

 

 

 

 

 

 

 

 

De grauwe vliegenvanger (Muscicapa striata) is een kleine, onopvallende zangvogel uit de familie van vliegenvangers (Muscicapidae). Het is de enige uit het geslacht Muscicapa die in Europa voorkomt. Zijn zang is een laag en bescheiden geluid, als een knarsen van een rad.

Grauwe vliegenvanger (3)Grauwe vliegenvangers komen tijdens het broedseizoen in heel Europa voor. Ze broeden in gevarieerde loofbossen, dorpen met oude bomen en kleinschalig agrarisch landschap. Het is een trekvogel die overwintert in tropisch Afrika. In Nederland arriveert de grauwe vliegenvangern in april/mei en in oktober zijn ze praktisch weer verdwenen.

Status

De soort staat als niet bedreigd op de internationale IUCN rode lijst en als gevoelig op de Nederlandse rode lijst omdat de grauwe vliegenvanger sinds 1980 (en mogelijk al eerder) geleidelijk afneemt.Hoewel de vogel ook in Vlaanderen achteruitgaat, staat hij (nog) niet op de Vlaamse rode lijst.

 

Bron; Wikipedia